BORÚTI KARTA
(A borturizmushoz kapcsolódó szolgáltatások minősítésének alapfeltételei)
A borút programhoz csatlakozni kívánó vállalkozók minősítése az alábbiakban felsorolt kritériumok alapján történik. A minőségi bizonyítványt elnyert tagok kötelesek tiszteletben tartani a Borúti Kartát.
I. Nyitvatartás
A turista szezon idején (május 1. – október 1.) biztosítani kell a rendszeres nyitva tartást, vagy elérhetőséget.
· A nyitvatartási rendet (elérhetőséget) ki kell függeszteni az egység bejáratánál.
· Nyitvatartási időben ügyeletet kell biztosítani a helyszínen, vagy a kifüggesztett címen.
II. Vendégfogadás
Legalább 2-4 fő egyidejű fogadásának feltételeit kell biztosítani
· A maximális fogadókapacitást meg kell határozni és fel kell tüntetni a fogadóhelyen.
· Biztosítani kell a jó megközelíthetőség (köves, burkot úton) és parkírozás (50-100 méteres körzetben) feltételeit.
· A vendégfogadó helyiségeknek és a környéknek mindig tisztának és gondozottnak kell lenniük.
· Előnyös, ha a vendéglátóhely kialakításában követi a táji és építészeti tradíciókat és illeszkedik a borút arculatához.
III. Felszereltség
A belső és külső tér kialakításának és berendezésének kulturáltnak kell lennie és a vendég kényelmét kell szolgálnia.
· A fogadóhely közelében a meghatározott létszámnak megfelelő mellékhelyiség(ek)nek és kézmosónak kell a vendég rendelkezésére állnia.
· A megfelelő világítás biztosítása szükséges.
· A helyiségeknek és a felszerelési tárgyaknak is gondozottaknak kell lenniük.
· Virág és jellegzetes helyi tárgyakból álló dekoráció ajánlott.
· Épületen kívül jól látható helyen ki kell függeszteni a borút minősítési kerámia védjegytáblát.
· Meg kell határozni és a vendég rendelkezésére bocsátani a vendégfogadás jellemzőit (pl. előzetes bejelentés igénye, nyelvhasználat) és a szolgáltatás(ok) tarifáit.
IV. Információátadás
A minősített vállalkozóknak be kell kapcsolódniuk a Borúti információs rendszerbe.
A vendéglátónak felkészültnek kell lennie az információadásra a helyi látnivalókról, a többi turisztikai szolgáltatásról, a gasztronómiáról, a helyi termékekről, a vidék borkultúrájáról.
V. Borkóstolás és borértékesítés
Csak minősített (Nébih által bevizsgált, engedélyezett) borok forgalmazása lehetséges.
· A kínált borok 80%-nak helyi borvidéki termékeknek kell lennie.
· A kóstolás végén a vásárlást nem lehet kötelezővé tenni.
· A kóstoló poharak talpas üvegpoharak legyenek és tökéletes tisztaságúak.
· A bort az ideális hőmérsékleten kell kínálni.
· Borértékesítő helyen az árlistát a vendég rendelkezésére kell bocsátani.
· A kiállított és kínált borokról írásos tájékoztatóval kell rendelkezni.
· Saját termelésű borral nem rendelkező vendéglátók csak palackos bort kínálhatnak és értékesíthetnek. Folyó bor eladása csak saját termelésű borból lehetséges.