Az Etyek-Budai Borvidék három jellemző és jelentősen
különböző körzete a Budai, az Etyeki (vagy Északkelet Fejér megyei),
illetve a Velencei-tó fölötti (vagy Dél-, Délnyugat Fejér megyei).
A felsorolt területeken eltérő földrajzi és éghajlati (összességében
termőhelyi) viszonyok uralkodnak, ennek megfelelően a szőlő-fajták
borainak jellemzői is mások.
Az alábbiakban az Etyeken és közvetlen
környékén jellemzô fajták tulajdonságait részletezzük:
Chardonnay
Egységes szerkezetű, komplett borának sajátossága a mélyen gyümölcsös,
esetenként "tropikális" illatvilág, amelynek szimbiózisa a rendkívül
sokszínű savérzettel szigorú rendet alkot. Az illatot és savhátteret
masszív ízegyüttes köti össze. Szüreti időpont alapján több típusú
bor készíthető belőle. Nem hivalkodó, de határozott egyénisége
új tölgyfahordós érlelésre is alkalmassá teszi.
Sauvignon Blanc
A klasszikus, keserű, zöld, egzotikus illat (bodzavirág, csalán,
bürök stb.) rendkívüli zamatgazdagságot ellenpontoz. Ízében is
a kellemesen agresszív, zöldes karakter a fő irányvonal. Az itt
termett szőlő borai disztingváltan harsány, szinte a bársonyosságig
lefinomult savaikkal, azok tartósságával, bonyolultságával, rafináltságával
messze kimagaslanak más vidékek borai közül.
Királyleányka
Évjárat- és szüretérzékeny fajta. Kedvező esetben már virágillatával
(jázmin, petúnia, kökörcsin) lenyűgözi a fogyasztót. Ezt az élményt
fokozza a játékosság élvezetét növelő, nem túl bonyolult, de roppant
ízletes savakkal méltóképp lezárt könnyed ízegyüttes. Gyengébb
évjáratban durva, nem igazán szerethető a bora.
Szürkebarát
Egyénien különleges, fűszeres illata titkot sejtet, felcsigázza a
kóstolói érdeklődést. Ez a tartalmas illat a várakozásokat igazolva
magabiztosan vezet át a zamat élvezetére. A telt ízek széles fundamentuma
lehetőséget ad egy kis pihenőre, meditációra: centiről-centire
haladva hódítja meg az ízlelés teljes felületét, feloldva teret
és időt. Az andalító hatást a savak szépséges robbanása töri meg, katarzissá fokozva az élményt.
Olaszrizling
A termőhely leginkább a késői érésű fajta végsőkig leegyszerűsödött
borának minőségét határozza meg. Ez adja szépségét is, hiszen harmóniájának
megőrzésével támaszkodik legnagyobb értékére, a finom savra. Nagy
évjáratokban megjelenik fő jellemzője, a keserumandula utóíz. Általában
vékony, de nem jelentéktelen a bora. Megbecsült, bár nem karakteres fajtája a borvidéknek.
Zenit
Nyughatatlan, vibráló jellege már tüntetően alkoholos illatában megjelenik,
amelynek mazsolás kiegészítése izgalmasságát, rejtélyességét fokozza.
Tüzes zamatokkal tombol tovább a bor, vastagsága, teltsége zabolátlan.
Ezért okoz fájdalmas hiányt sok esetben a lágyság érzetét keltő,
ellustult sav. Egyszüretű bor, ha ez jó időben történik, a nem
túl elegáns, de érdekes savérzet talányosan feszessé teszi őt. Élvezhetően érett borrá ritkán válik.
Zöldveltelini
Összetéveszthetetlen, őrölt borsos, paprikás illata annyira behízelgő,
hogy megbocsátható néha kissé jellegtelen zamata, amit súlyosbíthat
annak bántó rövidsége. Ha kedvező az évjárat és kapzsiságból nem
terheljük túl, barátságos zamategyüttessel, harmonikus savakkal
hálálja meg. Soha ne várjunk tőle annyi bájt, kedvességet, "tapintható,
fogható" karaktert és hosszú lecsengést, mint világszerte kedvelt
fajtatársaitól, de becsüljük meg a hétköznapok e nemes italát.
Cserszegi fűszeres
Nemesítői telitalálat. Remekül ötvözi a fűszeres és muskotályos jellegű
fajták pozitív vonásait. A keresztezéshez felhasznált két európai
szőlőfajta jellegzetessége nem jelenik meg direkt módon az utódban.
Értékeik viszont ötvöződnek és olyan tulajdonságokat is felfedezhetünk,
amelyek az ősöket nem jellemezték, mint például a markáns savkarakter.
Ez az élénk, lüktetôen friss savérzet a váza a kellemesen sokoldalú
fűszeres zamatnak és a muskotályos háttérfinomsággal megtámogatott
fűszeres illatnak. Az illatintenzitás, annak tartóssága, stabilitása
meghatározó értéke a fajtának. Ha kellően bátrak vagyunk és vállaljuk
a kockázatot, megható szépségű "Spätlese" különlegességgel ajándékozhatjuk
meg magunkat és a borkedvelőket.
Rajnai rizling
Roppant értékekkel bíró fajta, amely sokat nyújt, csak keveset tudunk
beszélni róla. Semmihez nem hasonlítható. Illetve csak a Rajnai
rizlinghez hasonlítható. A rizling. Kellemes illata elvarázsolja
az orrot, így könnyen belefeledkezik az ember. Egyszerűen csak
élvezetes, végtelen, bűbájos. Kortyonként döbbenünk rá a megfoghatatlanra.
Ugyanazt isszuk, kóstoljuk és mégis minden cseppje más. Újra és
újra próbáljuk megfejteni az üzenetet, míg csak ki nem ürül a pohár,
mégsem sikerül közelebb jutni a borhoz. Gyűjtésre alkalmas bor,
évtizedek múltán megkóstolva sem csalódunk benne. Kiismerni viszont akkor sem fogjuk.
További fajták
Tramini, Sárga Muskotály, Pinot Blanc, Juhfark, Irsai Olivér, Pinot Noir, Zengô, Zefír |