Kézműves sajtok, ízes programok!
A Kárpát-medence legjobb sajtkészítői hozzák el remekeiket az etyeki Gasztrosétányra.
Lesz sajtműhely vajköpüléssel és parenyica nyújtással, sajtverseny, gasztronómiai és kézműves vásár,
sőt Sajtkukac játszótér, utcazene és számos élményprogram is! Természetesen ilyen program mellé dukál a zamatos etyeki bor.
A Magyar Sajtkészítők Egyesülete szeptember 29-én már hatodszor rendezi meg a Sajtmustrát, de első alkalommal az etyeki Gasztrosétányon! Erre a szép őszi szombatra Etyekre, az Újhegyi pincesorra költöznek a Kárpát-medence legjobb sajtkészítői, hogy bemutassák, kóstoltassák fantasztikus termékeiket. A kecskelábú asztalokon valóban a legfinomabb, a legmagasabb minőséget képviselő sajtokkal és egyéb tejtermékekkel találkozhatnak majd az ínyencek. Azonban nem csak kóstolni lehet majd a sajtokat: a bőrkötényes sajtmesterek elárulják a titkaikat is az érdeklődőknek a nagyon érdekesnek ígérkező Sajtműhely keretein belül! Itt megtekinthetjük a sajtkészítés teljes menetét, láthatjuk a sajtfüstölést és parenyica nyújtást, kipróbálhatunk a vajköpülést, és bátran kérdezhetünk is a mesterektől.
A Workshop keretein belül a legkülönfélébb sajtokat kóstolhatjuk össze válogatott borokkal Herczeg Ági (nemzetközi borakadémikus, az első magyar női Master of Wine aspiráns) útmutatásai alapján. Természetesen a profik részére lesz sajtverseny is, a látogatók pedig kedvükre válogathatnak majd a Gasztrosétány boros és ételkínálatból vagy szórakozhatnak a nagyszerű utcazenészek muzsikájára. A gyermekeket a Sajtkukac játszótér várja majd ahol szórakozás közben, ügyességi játékokon keresztül ismerkedhetnek a sajtkészítés folyamatával a tejfejéstől kezdve a sajthordáson és préselésen keresztül a kóstolásig.
Lássuk tehát a Sajtmustra részleteit, hogy mivel készülnek a helyiek a Vendégeik fogadására:
1. Gingalló Csokoládéműhely
- Nyitott műhely – csokoládékésztés bemutató (13:30, 15:00,
órakor) - Különleges kézműves csokoládék kóstolója egész nap a forró
italtól a csokinyalókáig!
2. Sajtkukac játszótér
- Ismerd meg a sajtkészítés folyamatát ügyességi játékokon keresztül: tejfejés, tej- és sajthordás, alvadék kezelés, préselés és kóstolás.
3. Aubergine Terasz
- Padlizsán- és zakuszkakrém csészében
- Grillezett gomolya salátával
- BBQ pulled pork szendvics káposztasalátával és BBQ oldalas rozmaringos burgonyával
4. Desszert Pince
- mézes- almás camembert pite
- vörösborban párolt körte vaníliakrémmel és szőlőkrémes csokitorta
5. Gradowski Birtok
- Hagyományos magyaros ételek és szekszárdi borok
6. Milán Pince – Zalán Faház: Gábor konyhája
- Sült csülök és marhapörkölt tarhonyával és házi rétes
7. Sobol Pincészet és Erdélyi Ízek Udvara
- Brassói lucskos káposzta, friss és érlelt sajtkülönlegességek,
erdélyi miccs faszénen sütve - Etyeki borok, Tarpa pálinka, tiltott Csíki sör és sörpárlat
8. Árpás Laci Sonkamester Pincéje:
- Délvidéki ízek, grillvarázs
- Kézművesek: Greta Handmade Design, Gyurma Trend, Jáger
Juli Keramikus, Marmaladys, Sápi Gyümölcsborok, Schubert
Méhészet, Sziráczki Glass
9. Halmi Pince
- Folyóborok, borpárlatok és kézműves szörpök
- Levendulás és mentás fröccs
- Madzag & Csomó: karkötők, nyakláncok
10. Szent Orbán Pince:
- Valaha Tanya
11. Etyeki Sörmanufaktúra
12. Tátrai Pince:
- A pincészet borainak kóstolója és vására
13. Rezeda Terasz:
- Boros sajtleves és szarvas-raguleves
- Lecsó tarhonyával, tarja, vagy csirke steakkel
- Sajttorta szőlőlekvárral
- 14:00 óra: Budai Project
14. Sajtkészítők utcája
- A Kárpát-medence legjobb sajtkészítőinek bemutatója,
kóstolója és vására
15. EtyekVin Pince
- Helyi borok és grillvarázs
16. Berényi Pince: Orosz Gyula Családi Pincészete (Etyek), Vabrik
Pince (Etyek)
- STELÁZSI – válogatott finomságok a kamrából
- Caffé Go
17. Dvorák Vendégudvar
Parasztudvar-látogatás: birka, kecske, liba, kacsa és kicsinyeik
Füstölt vásár és falusi ízek: betyárleves füstölt hússal, csülkös-
körmös pacalpörkölt, sült csülök párolt káposztával és grilltál
Szörp és lekvárvásár
18. Debreczeni Pince: Debreczeni – Ferenczi Családi Borászat
(Etyek és Szekszárd)
Borsajtoló – Ízpárosítás Herczeg Ágnessel (nemzetközi
borszakértő, borakadémikus), valamint Gábossy Ádám
(SZEGA Camembert Kft.) és Hegedűs
Imre (Sajtkészítők Egyesülete) sajtszakértőkkel. Kezdés: 11.00,
13.00, 15.00 és 17.00 órakor. Regisztráció a helyszínen.
11:00 – 15:00 óra: Szabadtéri gyermek- és kézműves
programok
15:00-18:00 óra: Kaiser Zoltán és zenekara
Etyeki és szekszárdi borok kóstolója és vására
Grill ételek és rétes
19. Etyeki Sajtútállomás:
Sajtműhely: bőrkötényes sajtmesterek avatnak be a
sajtkészítés titkaiba. Lássuk a programot, illetve, hogy kikkel
találkozhattok az üstöknél:
1. üst: Comte Sajt-készítés – Maszlik Zoltán és Nagy László
sajtmesterek
2. üst: Nagy Körűi Sport Sajt – Varga György sajtmester
3. üst: Garabonciás Kecskesajt – Alföldi Garabonciás Kft.
4. üst: Parenyica nyújtás – Szabó Ildikó és Hencsei Lilla
sajtmesterek
5. üst: Cheddar Sajt készítés – Fejes János sajtmester és
lánya Fejes Virág néptáncművész
Sajtfüstölés: A füstölőnél Hegedűs Imre sajtmester
Vajköpülés
20. Rókusfalvy Birtok:
- Kóstoló és vásár a Birtok boraiból.
21. Buzál-Mórocza Pince
- Kóstoló és vásár a pincészet boraiból, sajt és stifolder kóstoló.
Facebook esemény: https://www.facebook.com/etyekiborut/posts/2338642346150862